Actueel

NPO screenshot De boom in
datum
16 december 2020
foto
Bron: NTR De Kennis van Nu
titel

Meer bomen, meer leven en dicht bij huis.

bron
NTR Seizoen 11 Afl. 16 - De boom in
Overal in Nederland sterven bomen door de aanhoudende droogte. Hoe maken we het bos weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering? Met een MRI-scanner voor bomen proberen plantfysiologen erachter te komen hoe het watertransport van een boom vastloopt als het water opraakt. Ondertussen houden onderzoekers van het Dendrolab (Wageningen Universiteit) bomen met meetapparatuur nauwlettend in de gaten en probeert Natuurmonumenten op de ruïne van het laatste oerbos van Nederland, het Beekbergerwoud, weer een nieuw bos te laten verrijzen.

Bekijk de uitzending De boom in (De kennis van nu van NTR) via NPO uitzending gemist. De uitzending begint met een korte reclame.


Actueel

stukje natuur logo
datum
1 december 2020
foto
Bron:StukjeNatuur
titel

De natuur in Nederland mooier maken

bron
Stichting StukjeNatuur

Meer bomen, meer leven en dicht bij huis.

Dat is de kern van hun verhaal.

Stichting StukjeNatuur wil 10 miljoen klimaatrobuuste bomen planten. Met uw bijdrage willen ze direct starten met het planten van 3 miljoen bomen op onze 80 gebieden door heel Nederland. Voor meer diversiteit en gewoon in Nederland.

Wie zit achter de Stichting? 

Twee bevriende natuurliefhebbers, Dirk van Hout en Will Oppo. Zij willen iets doen met hun voorliefde voor de natuur. Samen met FSC Nederland en de Unie van Bosgroepen is het idee van StukjeNatuur ontstaan.

Kijk op de website van StukjeNatuur voor meer informatie.


Actueel

hout - bouwen aan een biobased circulaire economie.
datum
21 augustus 2020
foto
Bron: houtnatuurlijkvannu
titel

Digitale uitgave van ‘Biobased bouwen met hout’

bron
Hout,Natuurlijk van nu

Een schat aan milieu-informatie over hout, houtgebruik en houtbouw in Europa

De uitgave ‘Wood/Building the bioeconomy’ van CEI-Bois is namens Centrum Hout ook in een Nederlandse (digitale) versie uitgebracht. De uitgave bevat een schat aan milieu-informatie over hout, houtgebruik en houtbouw in Europa.

Uitgave voor professionals in de bouw

De uitgave is vooral bedoeld voor projectontwikkelaars, architecten, bouwers en professionals die zich willen oriënteren op hout en houtbouw. Maar ook andere geïnteresseerden in hout, houtgebruik en houtbouw in Europa, vinden in deze digitale uitgave heel veel informatie over de circulaire (bio)economie.

Hout – bouwen aan de biobased circulaire economie

De digitale uitgave is te downloaden op de pagina Downloads – Hout,Natuurlijk van nu, in de map ‘algemeen’ onder de titel Hout – bouwen aan de biobased circulaire economie.

 


Actueel

datum
15 juni 2020
foto
Bron: klimaatveranda.nl
titel

CO2-balans bij gebruik van biomassa als energiebron

bron
klimaatveranda.nl

Gastblog van Prof. Guido van der Werf

Inleiding

Een uitgebreide en duidelijke blog over het gebruik van biomassa als energiebron. Waarbij zowel de voor- en nadelen aan bod komen.

Gastblog

Biomassa is onze oudste bron van energie maar is geleidelijk vervangen door fossiele brandstoffen. De laatste decennia is er weer een opleving van het gebruik van biomassa, met als doel fossiele brandstoffen te vervangen door bronnen met een lagere netto CO2-uitstoot. Biomassa is een containerbegrip met veel verschillende toepassingen, maar in de maatschappelijke discussies gaat het vaak over meestook van pellets (samengeperste stukjes hout) in kolencentrales, en over biomassacentrales op pellets of houtchips voor de productie van warmte. 

Lees verder op de site van klimaatveranda ..


Actueel

naar artikel boomsoorten edepot wur
datum
25 mei 2020
foto
Bron: WUR (edepot)
bron
@DeGroeneStad/WUR edepot

Groen in de stad

In deze soortentabel edepot.wur.nl/460540 is de positieve bijdrage van ruim 100 boomsoorten aan klimaat, waterhuishouding, luchtkwaliteit en biodiversiteit in de stad in beeld gebracht.

  Pdf met uitleg en tabel (op pagina 2)   


Actueel

filmpje formafantasia cambio
datum
25 maart 2020
foto
Bron: Instagram
titel

Formafantasma Cambio; kunstenaars en hout .....

bron
 Cambio/Formafantasma


Cambio is een lopend onderzoek van Studio Formafantasma naar de winning, productie en distributie van houtproducten, in opdracht van Serpentine Galleries. De website verzamelt de onderzoeksresultaten en stelt een archief samen van documenten, video's, boeken en artikelen over het onderwerp.

Bekijk het filmpje van deze 2 italiaanse kunstenaars die zich laten inspireren en werken met hout.

Meer informatie van Serpentine Galleries
Check: www.cambio.website


Actueel

schematische tekening bouwen en CO2 bos
datum
21 maart 2020
foto
Stichting Robinia
bron
Centrum hout - Hout natuurlijki van nu

 

Hout is het oudste bouwmateriaal ter wereld en bij uitstek een duurzaam materiaal. Ook is het een echt biobased materiaal: het is hernieuwbaar en volledig van biologische oorsprong. 

In vergelijking met andere traditionele bouwmaterialen is het een energie-efficiënte en milieuvriendelijke grondstof. Duurzaam hout kan een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen: hout heeft een lage milieubelasting en past goed in een circulaire economie.

Hoe het allemaal precies zit, hebben is samengevat in een interessante factsheet. De factsheet kun je downloaden via de site van houtnatuurlijkvannu.nl >

https://www.houtnatuurlijkvannu.nl


Actueel

schematische tekening bouwen en CO2 bos
datum
11 februari 2020
foto
Bron: Twitter @ItTakesAForest
titel

When trees are sustainably harvested .....

bron
 U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE

 

“When trees are sustainably harvested, wood continues to store carbon in the thousands of products we use every day. Trees then regrow, repeating the cycle.” Learn more about how wood products store & cycle carbon:

Read more ...

 


Actueel

robiabos Breukelereng
datum
11 november 2019
foto
Bron: Stichting Robinia
titel

Robinia is boom van het jaar 2020 in Duitsland

bron
Baum des Jahres / Robinia redactie / NRC

 

Robinia is in Duitsland gekozen tot boom van het jaar! Onder andere omdat Robinia kan helpen de bossen diverser en #klimaatbestendiger te maken!

 

In Duitsland voltrekt zich een ramp

In Duitsland is de laatste jaren, door de klimaatverandering, een probleem ontstaan in de bossen. Een groot deel van Duitslands vele bossen is aangetast door insectenplagen, verdroging en kwetsbare monocultuur.  Bossen met veel diversiteit hebben minder hinder van de klimaatverandering. Voor de kale vlaktes is de pioniersoort robinia zeer geschikt. Lees ook: In Duitsland voltrekt zich een ramp (NRC)

De Robinia polariseert

Voor de een is robinia een veelbelovende soort in de klimaatgeïnduceerde bosomzetting. Voor de ander is de robinia bedreigdende boomsoort. Deze boom is van oorsprong geen Europese soort en wordt vaak gezien als exoot die hier niet thuis hoort. Sommige spreken zelfs van invasief. Maar dat is de robinia in het geheel niet omdat deze niet woekert in een natuurlijke omgeving. Alleen met schoffelen kunnen op de boomwortels jonge scheuten gaan groeien. Uitzaaien doet de robinia niet.

De pioniersoort robinia, verrijkt de bodem verrrijkt en kan waardevol, duurzaam en hard hout leveren. Gelukkig wordt dit steeds meer onderkent.

Stichting Baum des Jahres

Met "Robinia pseudoacacia" kozen de beheerders van de stichting Baum des Jahres voor 2020 een boomsoort die de geest van natuurbeschermers, stadsplanners en bosbouwers zal aanmoedigen deze meer aan te planten.

De nieuwe Duitse bomenkoningin, Charlotte Baumann, voert dit jaar campagne als ambassadeur van 'Baum des Jahres' voor een evenwichtige discussie over Robinia. Ze wordt ondersteund door beschermheer Federale minister Julia Klöckner.

De proclamatie voor de boom van het jaar 2020 vond plaats op 24.10.2019 in Berlijn. Kijk op www.baum-des-jahres.de voor meer informatie in het Duits. Of bekijk foto's van de proclamatie en de robinia pseudoacacia. Persbericht (pdf) over de keuze van de robinia van stichting Baum des Jahres.


Actueel

Frans Timmermans
datum
10 oktober 2019
foto
Bron: Bio Carbon Engineering
titel

400.000 bomen per dag planten met drones

bron
Voor de wereld van morgen

Een Britse start-up heeft een techniek ontwikkelt om met behulp van drones bomen aan te planten.

BioCarbon Engineering, een start-up uit het Britse Oxford, is in september 2018 gestart met het aanplanten van bomen in Myanmar. Ze maken hiervoor gebruik van drones en kunnen hiermee maar liefst 400.000 nieuwe boompjes per dag aanplanten!

Drones kunnen efficiënt bomen aanplanten

Tien drones, die aangestuurd worden door twee bestuurders, kunnen in theorie 400.000 bomen per dag aanplanten. De drones zijn ontwikkeld door ex-NASA medewerker Lauren Fletcher, de oprichter van BioCarbon Engineering. "Met de efficientie die de drones ons bieden kunnen we op dezelfde schaal bossen aanplanten als dat ze nu verdwijnen." De test in Myanmar stemt positief dat deze technologie ook in andere gebieden kan worden aangewend. Hoe de techniek precies werkt wordt in een video toegelicht.

Bekijk de video en lees meer op : Voor de wereld van morgen
 

Actueel

Frans Timmermans
datum
10 oktober 2019
foto
Bron:BNN-VARA
titel

GroenLinks en SP willen 17 miljoen bomen planten

bron
BNN-VARA

 

GroenLinks en SP stellen een Nationaal Bomenplan voor waarmee 100.000 hectare met bomen beplant wordt. In de praktijk betekent dat minimaal 17 miljoen bomen, één voor elke Nederlander. De partijen willen onder meer dat er extra bomen langs wegen en dijken komen, dat er in steden meer tiny forests komen (bosschages ter grootte van maximaal een tennisbaan) en dat de bosregeling voor boeren terugkomt. Dat laatste betekent subsidie voor boeren die bos aanplanten. Ook willen GroenLinks en SP dat bestaande natuurgebieden zoals de Veluwe en de Peel worden uitgebreid.

Meer informatie: bnnvara.nl/nieuws