Europe is not really known as THE forest continent. Still it is, with 37% of the land covered by forests, comprising 227 million ha (close to the size of Brazilian Amazon). Statistically things do not look too bad: Europe has been building up more and more wood per hectare, more than ever since Medieval times. And the forest area is still increasing.
These forests - practically all managed- are enormously important for the wellbeing of the citizens, as a place for relaxation and tourism, for biodiversity protection, soil and water protection, mitigating climate change and for production of renewable resources; the EU alone produces some 20% of industrial roundwood worldwide.
Still there are large challenges. The biodiversity is modestly stable, disturbances are increasing, harvesting has gone up some 10% and is in some regions high. The carbon sink is quickly saturating. The latter we saw already starting in early 2010s. First signs of carbon sink saturation in European forest biomass | Nature Climate Change.
Moreover, the management of these forests is very complex and most of the 16 million private and public owners can barely generate a financial income from their forests.To tackle these problems in the areas of biodiversity, climate and wood supply, #climatesmartforestry was launched for the first time during COP21 in 2015.
For further reading and info: WUR- Project- European Forest Resource analysis tools ...
Door bestaande bossen beter te beheren kunnen die meer koolstof opslaan.
Natuurlijke, gevarieerde bossen kunnen wereldwijd een grotere rol spelen in het beheersen van klimaatverandering dan gedacht. Ze kunnen samen zo’n 226 gigaton koolstof opslaan – ruim 22 keer de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van koolstof door verkeer en industrie. Dat opslaan doen ze in de vorm van levend hout en dood organisch materiaal. Voor twee derde is dat potentieel te behalen binnen bestaande bossen, door ze beter te beheren en ouder te laten worden. De rest is te realiseren door bossen met elkaar te verbinden in gebieden waar ze oorspronkelijk al voorkwamen. Dat schrijft een groot internationaal onderzoeksteam in Nature.
In 2019 verscheen er al een studie in Science die vergelijkbare getallen meldde ....
Lees het vollediger artikel in NRC...
De Scandinavische studio's Henning Larsen en White Arkitekter ontwerpen Stockholm Wood City, dat 's werelds grootste massahoutproject zal worden en de "sereniteit van een bos" zal hebben.
Lees het uitgebreide artikel ...
Opschaling van houtbouw vormt een belangrijk middel bij het behalen van klimaatdoelen en biedt tegelijkertijd kansen voor de ambitie van de realisering van nieuwe woningen. Maar wat is eigenlijk de oorsprong van ons bouwhout en welke mogelijkheden zijn er voor opschaling? Stichting Probos zocht het samen met Centrum Hout uit in opdracht van RvO.
Deze houten brug bij het dorp Gulli in Dagestan doorstaat al meer dan 200 jaar de proef des tijds. Deze brug is zonder spijkers gebouwd en dus volledig van hout. Ondanks zijn leeftijd kan deze brug vandaag de dag nog steeds het gewicht van een hedendaagse auto dragen. Kortom wederom een bevestiging dat hout als bouwmateriaal sterk en duurzaam is.
Op vrijdagmiddag 10 maart eerst naar een bos in Best en dan naar een nieuwbouwproject in Eindhoven.
Programma: In Best bezoeken we een populieren productiebos, waar rooiers hout aan het oogsten zijn. Hier krijg je van alles te horen en te zien over de groei, de oogst en de herplant van populieren. Daarna rijden we naar project ‘Cabins in the Wood’ in Eindhoven van Mulder en De Vries architecten
Meer informatie: peppelhout.nl/architecten-verkennen-op-10-maart-....
Aanmelden:: https://lnkd.in/eeVjRB-7
Bouwen met hout is weer in opkomst. Veel grote bouwbedrijven zijn er mee bezig. Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton en het is goed herbruikbaar. Houtbouw is nog wel duurder dan “traditionele bouw” maar door schaalvoordelen en toekomstige hogere CO2-heffingen op beton wordt hout naar verwachting de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal.
Meer lezen? Rapport Houtbouw →
Stichting Robinia
Flevohout is na 20 jaar uitgegroeid tot een mooi, jong en heel divers bos.
Het is niet alleen een bos om van te genieten maar ook leerzaam voor iedereen die bossen beheert en meer over de groei van diverse boomsoorten bosverband wil weten. Er zijn ook een aantal mengingen voor zaaghout en er bos voor hakhout aangeplant.
Samen met de beheerders van Stichting Flevolandschap gaat Stichting Robinia het beheerplan van het voorbeeldbos Flevohout vernieuwen.
Focus bij deze update is de inzet van het voorbeeldbos om toekomstig bosbeleid in Nederland concreet te onderbouwen.
In het voorbeeldbos staan een twintigtal boomsoorten in verschillende mengingen, dit vormt een schatkamer voor bosliefhebbers.
Wij brengen nu in beeld wat de ontwikkeling van de diverse bos- en boomsoorten is. Grondbezitters en beheerders kunnen deze kennis in gaan zetten in hun eigen situatie. Er is ook veel aandacht is voor klimaatbestendige bossen, een nieuw belangrijk thema voor alle betrokkenen in de bos- natuur- en landschapsbouw.
Meer lezen over Flevohout? Project Flevohout bij Lelystad →
Op de website van FSC Nederland staat een aantal vragen met antwoorden over bossen. De vragen gaan onder meer over:
Het PEFC-keurmerk garandeert wereldwijd dat een product of bouwproject afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Om dat keurmerk te mogen voeren, is een zogeheten Chain of Custody-certificaat vereist. PEFC publiceerde recent een gloednieuwe brochure, waarin de vele voordelen van zo’n handelsketencertificaat haarfijn worden uitgelegd. Deze brochure is vanaf nu verkrijgbaar bij PEFC Nederland.
Nieuwsarchief 2023... Nieuwsarchief 2022... Nieuwsarchief 2021... Nieuwsarchief 2020... Nieuwsarchief 2019...
Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?
Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.
Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.
Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.
Graag vermelden / toevoegen:
Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.
Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.
We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.