• twitter

Twitter archief


Nieuwsarchief 2019


Actueel

robiabos Breukelereng
datum
11 november 2019
foto
Bron: Stichting Robinia
titel

Robinia is boom van het jaar 2020 in Duitsland

bron
Baum des Jahres / Robinia redactie / NRC

 

Robinia is in Duitsland gekozen tot boom van het jaar! Onder andere omdat Robinia kan helpen de bossen diverser en #klimaatbestendiger te maken!

 

In Duitsland voltrekt zich een ramp

In Duitsland is de laatste jaren, door de klimaatverandering, een probleem ontstaan in de bossen. Een groot deel van Duitslands vele bossen is aangetast door insectenplagen, verdroging en kwetsbare monocultuur.  Bossen met veel diversiteit hebben minder hinder van de klimaatverandering. Voor de kale vlaktes is de pioniersoort robinia zeer geschikt. Lees ook: In Duitsland voltrekt zich een ramp (NRC)

De Robinia polariseert

Voor de een is robinia een veelbelovende soort in de klimaatgeïnduceerde bosomzetting. Voor de ander is de robinia bedreigdende boomsoort. Deze boom is van oorsprong geen Europese soort en wordt vaak gezien als exoot die hier niet thuis hoort. Sommige spreken zelfs van invasief. Maar dat is de robinia in het geheel niet omdat deze niet woekert in een natuurlijke omgeving. Alleen met schoffelen kunnen op de boomwortels jonge scheuten gaan groeien. Uitzaaien doet de robinia niet.

De pioniersoort robinia, verrijkt de bodem verrrijkt en kan waardevol, duurzaam en hard hout leveren. Gelukkig wordt dit steeds meer onderkent.

Stichting Baum des Jahres

Met "Robinia pseudoacacia" kozen de beheerders van de stichting Baum des Jahres voor 2020 een boomsoort die de geest van natuurbeschermers, stadsplanners en bosbouwers zal aanmoedigen deze meer aan te planten.

De nieuwe Duitse bomenkoningin, Charlotte Baumann, voert dit jaar campagne als ambassadeur van 'Baum des Jahres' voor een evenwichtige discussie over Robinia. Ze wordt ondersteund door beschermheer Federale minister Julia Klöckner.

De proclamatie voor de boom van het jaar 2020 vond plaats op 24.10.2019 in Berlijn. Kijk op www.baum-des-jahres.de voor meer informatie in het Duits. Of bekijk foto's van de proclamatie en de robinia pseudoacacia. Persbericht (pdf) over de keuze van de robinia van stichting Baum des Jahres.


Actueel

Frans Timmermans
datum
10 oktober 2019
foto
Bron: Bio Carbon Engineering
titel

400.000 bomen per dag planten met drones

bron
Voor de wereld van morgen

Een Britse start-up heeft een techniek ontwikkelt om met behulp van drones bomen aan te planten.

BioCarbon Engineering, een start-up uit het Britse Oxford, is in september 2018 gestart met het aanplanten van bomen in Myanmar. Ze maken hiervoor gebruik van drones en kunnen hiermee maar liefst 400.000 nieuwe boompjes per dag aanplanten!

Drones kunnen efficiënt bomen aanplanten

Tien drones, die aangestuurd worden door twee bestuurders, kunnen in theorie 400.000 bomen per dag aanplanten. De drones zijn ontwikkeld door ex-NASA medewerker Lauren Fletcher, de oprichter van BioCarbon Engineering. "Met de efficientie die de drones ons bieden kunnen we op dezelfde schaal bossen aanplanten als dat ze nu verdwijnen." De test in Myanmar stemt positief dat deze technologie ook in andere gebieden kan worden aangewend. Hoe de techniek precies werkt wordt in een video toegelicht.

Bekijk de video en lees meer op : Voor de wereld van morgen
 

Actueel

Frans Timmermans
datum
10 oktober 2019
foto
Bron:BNN-VARA
titel

GroenLinks en SP willen 17 miljoen bomen planten

bron
BNN-VARA

 

GroenLinks en SP stellen een Nationaal Bomenplan voor waarmee 100.000 hectare met bomen beplant wordt. In de praktijk betekent dat minimaal 17 miljoen bomen, één voor elke Nederlander. De partijen willen onder meer dat er extra bomen langs wegen en dijken komen, dat er in steden meer tiny forests komen (bosschages ter grootte van maximaal een tennisbaan) en dat de bosregeling voor boeren terugkomt. Dat laatste betekent subsidie voor boeren die bos aanplanten. Ook willen GroenLinks en SP dat bestaande natuurgebieden zoals de Veluwe en de Peel worden uitgebreid.

Meer informatie: bnnvara.nl/nieuws

 

Agenda

Cross Laminated Timber
datum
Zondag 20 oktober 2019 of later via NPOstart
foto
Fflickr
titel

Houtbouwers op TV

bron
VPRO / De houtkrant

Zondag 20 oktober stond het onderwerp ‘hout’ centraal in een VPRO-aflevering van Tegenlicht. Nog te zien via NPOstart.nl.

Ga naar de uitzending VPRO tegenlicht >

De voor en tegens van houtbouw belicht. De insteek: met onze huidige manier van bouwen, voornamelijk beton, overschrijden we alle milieunormen. Is hout dan het geschikte alternatief?

 

Momenteel liggen veel nieuwbouwprojecten stil omdat zij stuiten op internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Als we op de huidige manier doorbouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij. Maar er is een alternatief: bouwen met hout. Het nieuwe ‘kruislaaghout’ – ofwel CLT: Cross Laminated Timber – veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 op. Tevens kan met CLT ‘prefab’ en dus veel sneller worden gebouwd. Omdat met het oersterke en brandveilige CLT zelfs hoogbouw gerealiseerd kan worden kreeg het hout al snel de bijnaam ‘het nieuwe beton.’

Achtergrondinformatie houtkrant / houtbouwers op tv


Actueel

Object van hout door Meindert Regoort
datum
12 september 2019
foto
Copijn
titel

“Patiënt en medewerker voelt zich prettiger in groene omgeving”

bron
Copijn

Gezondheid en de groene omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedereen is zich ervan bewust dat natuur en een groene omgeving het welzijn bevordert en stress vermindert. 

De afgelopen jaren heeft er wel een verdieping plaats gevonden. De huidige onderzoeken geven sterke aanwijzingen dat een natuurlijke omgeving ziekte kan voorkomen, een preventieve insteek. Nu de vraag of mensen die al ziek zijn, ook sneller herstellen in een natuurlijke omgeving. Copijn besteedt aandacht aan de bijdrage die groen kan leveren aan de patiënten in de zorginstellingen. Kortom het creëren van een healing environment.

  Lees de digitale nieuwbrief  

 


Actueel

Frans Timmermans
datum
20 augustus 2019
foto
Bron: European Commission / BRUSSEL (ANP)
titel

Timmermans: meer doen tegen ontbossing

bron
europa-nu.nl

De Europese Commissie wil meer actie om de bossen wereldwijd te beschermen en ontbossing tegen te gaan. "We zullen onze klimaatdoelen niet halen zonder de bossen te beschermen", zei vicevoorzitter Frans Timmermansin Brussel.

"De bossen zijn de groene longen van de planeet en we moeten ervoor zorgen zoals we zorgen voor onze eigen longen", aldus Timmermans. De uitstoot van broeikasgassen door ontbossing is volgens de commissie de tweede belangrijkste oorzaak van klimaatverandering.

Timmermans zei ervan uit te gaan dat de nieuwe commissie per 1 november onder leiding van Ursula von der Leyen de ontbossing opneemt in door haar beloofde klimaatwetgeving. De EU-landen zouden de consumptie van producten die aan ontbossing zijn gerelateerd, zoals soja, palmolie, cacao en vlees, drastisch moeten verlagen.

Volgens het Wereld Natuurfonds is de EU met 36 procent internationaal topimporteur van gewassen en dierlijke producten die zorgen voor kaalslag. De organisatie noemt het "langverwachte" voornemen vanuit Brussel "een stap in de goede richting".


Nieuws

Jonge aanplant bos
datum
7 augustus 2019
foto
Stichting Robinia
titel

Kansen voor grondeigenaren die bos aan willen planten

bron
en ‘Pilotproject Meer bomen en bos in landschap Gelderland’
 

Klimaatslim landschapsbeheer

Inleiding

Bomen en bossen leveren de maatschappij belangrijke producten en diensten. Ze produceren hout, verfraaien het landschap, dragen bij aan biodiversiteit, zuiveren lucht, leveren energie en schoon water, helpen het klimaat door CO2 vast te leggen, hittestress te verminderen en wateroverlast te dempen bij extreem weer en produceren hout. Bomen en bossen dragen bij aan een mooie leefomgeving, wat bedrijven en toerisme aantrekt en de vastgoedwaarde doet stijgen.

Kansen voor grondeigenaren

SLG en Probos zoeken grondeigenaren die aankomend plantseizoen (2019-2020), met gebruikmaking van een gunstige regeling voor de aanschaf van plantmateriaal en aanlegkosten, houtopstanden willen aanleggen op hun terrein.

Lees meer in de PDF over het pilotproject en over de voorwaarden voor de aanplant voor grondeigenaren die gebruik willen maken van de regeling.

PDF van SLG en Probos Klimaatslim-landschapsbeheer

...


Nieuws

Beeld Zwartlicht - TeamV
datum
27 mei 2019
foto
Volkskrant
titel

De boom als basis voor alles: hoe hout het materiaal van de toekomst kan worden

bron
Volkskrant - George van Hal
 

Wolkenkrabbers, ramen, auto’s, batterijen: die kun je straks allemaal van hout maken, volgens de pioniers van de duurzame houtrevolutie. Hoe werkt dat? 

Het is nu alleen nog beton dat uit de grond steekt langs het water van de Amstel in Amsterdam. Maar in het voorjaar van 2021 verrijst hier, op een steenworp afstand van het NS-station Amsterdam Amstel, de hoogste houten woontoren van Nederland.

Lees verder op de website van de volkskrant...


Archief

Oude nieuwsberichten:

Nieuwsarchief 2023...   Nieuwsarchief 2022...   Nieuwsarchief 2021...     Nieuwsarchief 2020...    Nieuwsarchief 2019...   


   

 

Wilt u nieuws of agendapunten toevoegen?

Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?

Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.

Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.

Aanmelden bericht

Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.
Graag vermelden / toevoegen:

  • titel en eventueel datum/tijd/adres
  • alineatekst van maximaal 100 woorden
  • een link naar meer informatie
  • een link naar uw logo / afbeelding
  • naam, factuuradres, banknummer.

Voorwaarden

Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.

Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.

We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.