Nieuws

foto regenwoud
datum
13 december 2017
foto
pexels
titel

Tropische bossen in ons dagelijks leven

bron
www.rainforest-alliance.org
 
Beschouw je tropische bossen als verre oorden die niets te maken hebben met je dagelijkse leven? Denk nog eens na. Je vertrouwt meer op bossen dan je denkt.

Als je in het geïndustrialiseerde, wereldwijde noorden woont, en je dagen doorbrengt aan een bureau, of met het rondrennen in steden, je trouwe iPhone nooit meer dan een paar centimeter van je verwijderd is, zou je bijna denken dat tropische bossen weinig met je dagelijks leven te maken hebben (anders dan het leveren van voer voor vakantiedagdromen, natuurlijk). Immers, in tropische bossen leven brulapen, gordeldieren en luiaards. Wat kunnen ze mogelijk met jou te maken hebben?

Dat heeft het wel en ten overvloede. Om te beginnen bieden ze essentiële diensten, zoals het stabiliseren van het klimaat en het absorberen van koolstofdioxide. Maar ze bieden ook een breed scala aan producten die velen van ons dagelijks gebruiken.

Kortom, we vertrouwen op tropische wouden om te leven, en dat is slechts één reden waarom o.a. Rainforest Alliance zo hard werkt om hen te beschermen.

Lees het volledige artikel in het engels ...


Nieuws

de longen van onze aarde
datum
6 december 2017
foto

WNF

titel

LIDAR: Monitoring de Longen van de Aarde

bron
WUR

Via LIDAR technologie is het mogelijk om bossen en zelfs iedere boom te meten. Zo kunnen we wereldwijd exact de dichtheid van bossen, de mate van ontbossing, of juist de aanwas van nieuw bos monitoren.

Bij LIDAR scant een laser een object, zoals een boom, vanuit verschillende hoeken. Van hieruit kan vervolgens een 3D-model worden berekend. Specifieke locaties en details zijn te meten met Drones die zijn uitgerust met een camera. LIDAR en hoge resolutie foto-opnamen samen, geven gedetailleerde objectkennis. Het Orion-gebouw is op deze wijze actueel, efficiënt en effectief digitaal te beschrijven. Op dezelfde wijze is het mogelijk om wereldwijd de conditie van de longen van de aarde te monitoren.

Lees meer op de website van de WUR...


Nieuws

hart in boom
datum
6 september 2017
foto

Pollmeier flickr

titel

Residential construction and CO2 emission

bron
Pollmeier
 

A German study on the greenhouse emissions of residential building construction concludes that timber is the most sustainable material for housing projects.

The "THG-Holzbau" study carried out at the Ruhr University Bochum is unambiguous in its conclusion: in order to protect our climate and reduce greenhouse gas emissions, more residential buildings must be built in timber – starting today.

Open this article on the website Pollmeier ...

Open de pdf "THG-Holzbau" study (13Mb) ...


Nieuws

tekening met stromen
datum
22 augustus 2017
foto
Vakblad natuur bos landschap
titel

Waarheen met het Nederlandse bos

bron
Magazine van Natuur Bos Hout
 

Natuur en Landschap heeft (al in 2016) een interessant nummer uitgebracht over alles met betrekking tot het Nederlandse bos.

Op pagina 17 staat een mooie tekening ‘de weg van het nederlandse hout’. Over waar hout vandaan komt en waarvoor gebruikt. Nederlands hout gaat met name de kachel in !

Open de pdf van VNBL ...


Nieuws

foto zieke es
datum
10 augustus 2017
foto
Volkskrant
titel

Verdwijnt de es uit het Nederlandse landschap?

bron
Nieuwsbericht van de Volkskrant
 
Aziatische schimmel bedreigt tot 98 procent van de bomen


Staatsbosbeheer verwacht 10 tot 20 miljoen euro kwijt te zijn aan kap en plaatsing van nieuwe bomen

Het vals essenvlieskelkje waart door de Nederlandse bossen en legt in het zwartste scenario 98 procent van alle essen om. De uit Azië overgewaaide schimmel grijpt zo wild om zich heen, dat bosbeheerders in allerijl het komende jaar zieke bomen langs paden en wegen kappen die anders zelf dood neer dreigen te vallen.

Lees meer op de site van de Volkskant...


Nieuws

foto NL Greenlabel
datum
13 april 2017
foto
NL Greenlabel
titel

Groene schoolpleinen voor gezonde kinderen

bron
Nieuwsbericht van NL Greenlabel


Dat groen gezond is weten we intussen allemaal. Met name voor kinderen geeft het vele voordelen op het gebied van lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Je ziet dan ook steeds meer schoolpleinen waar de ouderwetse grijze tegel wordt ingeruild voor planten, bomen en water. 

Zo ook in Voorburg waar het schoolplein van OBS De Parachute is omgetoverd van grijze saaie plek naar een groene oase vol avontuur. Een leerzame en inspirerende plek voor kinderen en hun ouders.

In het plan is veel ruimte voor groen, duurzaamheid en inventieve snufjes. 

Lees meer op de site van NL Greenlabel...
Archief

Oude nieuwsberichten:

Nieuwsarchief 2023...   Nieuwsarchief 2022...   Nieuwsarchief 2021...     Nieuwsarchief 2020...    Nieuwsarchief 2019...   


   

 

Wilt u nieuws of agendapunten toevoegen?

Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?

Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.

Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.

Aanmelden bericht

Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.
Graag vermelden / toevoegen:

  • titel en eventueel datum/tijd/adres
  • alineatekst van maximaal 100 woorden
  • een link naar meer informatie
  • een link naar uw logo / afbeelding
  • naam, factuuradres, banknummer.

Voorwaarden

Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.

Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.

We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.