Nieuws

datum

24 oktober 2016, Staatsbosbeheer

activiteit

Plan bos- en houtsector levert bijdrage aan klimaatdoelen

informatie
Persbericht


De Nederlandse bos- en houtsector heeft een plan ontwikkeld om met bos bij te dragen aan de realisatie van de klimaatafspraken van Parijs. Investeren in bos levert drie keer winst op: het langdurig opslaan van CO2; méér en slimmer benutten van hernieuwbare en duurzame grondstof en een mooi bos met grotere biodiversiteit en recreatiemogelijkheden.

Lees meer op de site van Staatsbosbeheer ...

Meer nieuwsartikelen verschenen ook in Trouw en NRC

Lees meer ...
NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/24/100-000-hectare-nieuw-bos-in-nederland-a1528100

Trouw: http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4401076/2016/10/24/Massale-wouden-voor-het-klimaat.dhtml

Tekst Staatsbosbeheer:

Intentieovereenkomst
Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu neemt het plan komende woensdag 26 oktober tijdens de Nederlandse Klimaattop in ontvangst en tekent een intentieovereenkomst om de komende decennia het plan uit te voeren. Ondertekenaars van het plan zijn de Nederlandse bos- en houtsector, bestaande uit o.a. boseigenaren, bosbeheerders, houtproducenten en de houtverwerkende industrie. Daarnaast tekenen natuur- en milieuorganisaties als Natuur & Milieu en het platform Bioenenergie mee. En ook Staatsbosbeheer draagt bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen voor zover in ons vermogen ligt vanuit de wettelijke taak en positie als verzelfstandigde overheidsdienst.

Actieplan Bos en Hout
Het Actieplan Bos en Hout is gericht op een toename van de Nederlandse houtproductie door uitbreiding van het bosareaal en een productiever bosbeheer. Daarnaast moet het hout op een slimme manier duurzaam gebruikt worden in hoogwaardige toepassingen. Op deze manier kunnen Nederlandse bossen en het hout dat hieruit geoogst wordt langdurig CO2 uit de atmosfeer opslaan. Lees het Actieplan Bos en Hout

Langer en meer CO2 opslaan
Nederland heeft momenteel 356.000 ha boslandschap. Dit is ongeveer 9% van de oppervlakte van ons land en laag in vergelijking met andere Europese landen. Door zowel bosuitbreiding als door huidige en nieuwe bossen productiever en duurzamer te beheren, kan de productie van Nederlands hout worden verhoogd. Door daarna het hout slimmer te gebruiken in hoogwaardige duurzame toepassingen, houdt het materiaal gedurende een lange periode CO2 vast. Met deze acties kan het Nederlandse bos en hout in 2050 misschien wel 4 Megaton CO2 per jaar opslaan, wat een flinke bijdrage is aan de klimaatdoelen. Een grotere houtproductie biedt bovendien economische kansen in de houtsector. Daarnaast is bos één van de meest gewaardeerde landschappen om in te recreëren.

Compensatie Klimaattop
Er kan meteen begonnen worden met de uitvoering van de plannen. De CO2 die wordt uitgestoten om de Klimaattop te organiseren, wordt meteen gecompenseerd door de aanplant van 1 hectare nieuw bos. Stichting de Boomfeestdag, Trees 4 All, het Nationaal Bossenfonds, Staatsbosbeheer en provincie Flevoland zorgen voor deze nieuwe aanplant. Ook kunnen de deelnemers van de Klimaattop extra bomen kopen voor meer compensatie.

Intentieovereenkomst

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu neemt het plan komende woensdag 26 oktober tijdens de Nederlandse Klimaattop in ontvangst en tekent een intentieovereenkomst om de komende decennia het plan uit te voeren. Ondertekenaars van het plan zijn de Nederlandse bos- en houtsector, bestaande uit o.a. boseigenaren, bosbeheerders, houtproducenten en de houtverwerkende industrie. Daarnaast tekenen natuur- en milieuorganisaties als Natuur & Milieu en het platform Bioenenergie mee. En ook Staatsbosbeheer draagt bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen voor zover in ons vermogen ligt vanuit de wettelijke taak en positie als verzelfstandigde overheidsdienst. Actieplan Bos en Hout Het Actieplan Bos en Hout is gericht op een toename van de Nederlandse houtproductie door uitbreiding van het bosareaal en een productiever bosbeheer. Daarnaast moet het hout op een slimme manier duurzaam gebruikt worden in hoogwaardige toepassingen. Op deze manier kunnen Nederlandse bossen en het hout dat hieruit geoogst wordt langdurig CO2 uit de atmosfeer opslaan. Lees het Actieplan Bos en Hout Langer en meer CO2 opslaan Nederland heeft momenteel 356.000 ha boslandschap. Dit is ongeveer 9% van de oppervlakte van ons land en laag in vergelijking met andere Europese landen. Door zowel bosuitbreiding als door huidige en nieuwe bossen productiever en duurzamer te beheren, kan de productie van Nederlands hout worden verhoogd. Door daarna het hout slimmer te gebruiken in hoogwaardige duurzame toepassingen, houdt het materiaal gedurende een lange periode CO2 vast. Met deze acties kan het Nederlandse bos en hout in 2050 misschien wel 4 Megaton CO2 per jaar opslaan, wat een flinke bijdrage is aan de klimaatdoelen. Een grotere houtproductie biedt bovendien economische kansen in de houtsector. Daarnaast is bos één van de meest gewaardeerde landschappen om in te recreëren. Compensatie Klimaattop Er kan meteen begonnen worden met de uitvoering van de plannen. De CO2 die wordt uitgestoten om de Klimaattop te organiseren, wordt meteen gecompenseerd door de aanplant van 1 hectare nieuw bos. Stichting de Boomfeestdag, Trees 4 All, het Nationaal Bossenfonds, Staatsbosbeheer en provincie Flevoland zorgen voor deze nieuwe aanplant. Ook kunnen de deelnemers van de Klimaattop extra bomen kopen voor meer compensatie.

RAA - swedisch prescool Foto: bron: staatsbosbeheer


Nieuws

datum

oktober 2016, NL Greenlabel

activiteit

Openbare ruimte als de plek voor klimaat en natuur

informatie
Persbericht van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra

De roep om duurzaamheid en integrale oplossingen wordt steeds luider. Klimaatverandering en het behoud van natuur in onze leefomgeving wordt steeds belangrijker bij het inrichten en onderhouden van buitenruimten. Grote steden kampen met een groeiende vraag naar woningbouw, gemeenten bezuinigingen steeds vaker op groen onderhoud, en krijgen te maken met weersverandering waarbij periodes van lange droogte en hevige regenval elkaar opvolgen. Dit zijn de ervaringen van Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing, initiatiefnemers van NL Greenlabel.

Lees meer op de site van NL Greenlabel ...

RAA - swedisch prescool


Nieuws

datum

September 2016, den Haag

activiteit

Open data: bomen

informatie
Bomenstichting den Haag

De Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag stelt de actuele beheergegevens van alle 116.000 Haagse straatbomen als open data beschikbaar in Haagse Bomen App. Wanneer u deze link opent ziet u alle bomen van de gemeente en per boom de gegevens van soort (Nederlandse naam, Latijnse naam), leeftijd, en andere bijzonderheden. Ieder jaar worden de gegevens van bijna 40.000 bomen buiten gecontroleerd en bijgewerkt in het beheersysteem.

www.bomenstichtingdenhaag.nl

houten constructie
Foto: bomenstichting den Haag


Nieuws

datum

augustus 2016, India

activiteit

India breekt wereldrecord door 50 miljoen bomen te planten op één dag

informatie
Yoors World Redactie

Goed nieuws en een gebaar dat alle landen eigenlijk zouden moeten volgen!
Met 800 000 mensen werden op één dag 50 miljoen bomen geplant, waar de toekomstige generaties jaren van zullen kunnen genieten.

L'Uttar Pradesh, de meest bevolkte staat van India, versloeg op maandag 11 juli 2016, ongewoon en nuttig wereldrecord.

Lees meer op de site van Yoors ...

bomen planten in India Foto: Yoors World


Nieuws

datum

juni 2016, Ede

activiteit

Ede bouwt houten station

informatie
Houtwereld

Het nieuwe station Ede-Wageningen wordt het grootste houten gebouw van Nederland. De gemeente Ede, ProRail en de NS hebben het ontwerp voor het nieuw te bouwen station gepresenteerd.

Doordat de Veluwe een belangrijke inspiratiebron voor het nieuwe station vormt, wordt er veel hout gebruikt. Een houten kap met veel glas overdekt een groot deel van de perrons, wat een geheel eigen sfeer oplevert op het perron en het complete project een bijzonder aanzien geeft. De kap zorgt voor zowel beschutting als voor de inval van daglicht.

Als blikvanger komt er bij de hoofdentree een houten toren, waardoor het gebouw van veraf al te zien zal zijn. De omgeving krijgt veel groen. Met het nieuwe station moet het toenemende aantal reizigers beter verwerkt worden.
Het ontwerp is van Movares en Mecanoo Architecten. De bouw begint rond eind 2018, begin 2019. Pas in 2021 kunnen de eerste reizigers gebruik gaan maken van het nieuwe station. Tijdens de bouw blijft het huidige station in gebruik.

houten constructie Foto bron: prorail


Nieuws

datum

mei 2016, UK

activiteit

Duurzaam hout het beste bouwmateriaal
13 redenen

informatie
Koru architects - Inspirational design ~ sustainable solutions

Hout is een populair bouwmateriaal sinds mensenheugenis, maar met de recente CO2 uitstoot, opwarming van de aarde en bezorgdheid over de wereldwijde ontbossing - 13 miljoen hectare verloren per jaar! - Vragen veel mensen zich af of hout voor bouwmateriaal wel moeten worden gebruikt.

Het antwoord is ja - zolang het van een duurzame bron is!

Hierbij de 13 redenen waarom hout het beste bouwmateriaal is.

Lees het artikel in het Engels ...

houten constructie


Nieuws

datum

april 2016, Houtwereld

activiteit

Robinia aan Zee

informatie
artikel Houtwereld nr 9 - 2016

De Råå Preschool in het Zweedse Helsingborg is winnaar van de Swedish Timber Prize 2106. De prijs is een van Zwedens meest bekende en prestigieuze architectuurprijzen. De prijs wordt toegekend aan ontwerpen die laten zien wat de Zweedse architectuur in hout inhoudt en waar deze architectuur voor staat.

In het ontwerp van de Råå Preschool komen de ambities van de architect en de opdrachtgever, de stad Helsingborg, naar voren. Het design laat zien dat hout (Robinia in dit geval) een uitstekend materiaal is om vorm te geven aan speelse en innovatieve vormen. De jury hecht vooral waarde aan de hoge ambitie die wordt toegekend aan een openbar gebouw voor kinderen.

Schoolgebouwen, of in zijn algemeenheid, gebouwen voor kinderen krijgen in Zweden, zo stelt de jury, namelijk niet altijd de aandacht die ze verdienen. Het volume en de vorm van het gebouw zorgen voor verrassende ruimtes binnen, die uitnodigen om te ontdekken, maar die ook een schitterend uitzicht bieden over de zee en het land. De buitenkant van het gebouw creëert zijn eigen landschap en vormt een opvallende verschijning in deze landelijke omgeving. Het slimme gebruik van materialen met veel aandacht voor details zorgen voor een nieuwe manier van bescherming tegen weersinvloeden, terwijl ook nog eens een interieur wordt geschapen waar functioneel gebruik, interactie en ontdekken elkaar ontmoeten. De school maakt een overtuigend statement voor wat betreft het belang van een kwalitatief goed ingerichte ruimte voor kinderen.´

Zie ook:
http://www.onofficemagazine.com/architecture/item/3539-swedish-kindergartan-pays-homage-to-fisherman-huts
http://www.swedishwood.com/news/news/news/raa-preschool-wins-the-swedish-timber-prize-2016

 

 

RAA - swedisch prescool


Nieuws

datum

11 februari 2016, NOS

activiteit

Nieuwe bestemmingen voor minder populaire populier

informatie

In de jaren 70 werden er nog rond de 1 miljoen nieuwe bomen geplant per jaar. Inmiddels gaat het om nog maar circa 40.000 nieuwe populieren per jaar. Staatsbosbeheer wil hier verandering in brengen en stimuleert de aanplant van nieuwe populieren, maar dan voor meubels, vloeren, kisten, keukens en zelfs surfplanken.

Een surfplank van populierenhout is veel sterker, en je hebt een beter gevoel met het water.

Simon Davids van MacSurf

Lees het hele artikel op NOS.nl (inclusief filmpje)...

populierpopulier


Archief

Oude agendapunten en nieuwsberichten:

 Nieuwsarchief 2019...    Nieuwsarchief 2018...   Nieuwsarchief 2017...   Nieuwsarchief 2016...      Nieuwsarchief 2015...   

Agenda-archief ...  

   

 

Wilt u nieuws of agendapunten toevoegen?

Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?

Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.

Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.

Aanmelden bericht

Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.
Graag vermelden / toevoegen:

  • titel en eventueel datum/tijd/adres
  • alineatekst van maximaal 100 woorden
  • een link naar meer informatie
  • een link naar uw logo / afbeelding
  • naam, factuuradres, banknummer.

Voorwaarden

Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.

Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.

We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.