Agenda

datum
vrijdag 10 maart 2023 vanaf 13 uur in Best en Eindhoven
foto
Bron: Peppelhout
titel

Excursie en projectbezoek Peppelhout voor architecten

bron
LinkedIn - Job Wittens van Peppelhout

Op vrijdagmiddag 10 maart eerst naar een bos in Best en dan naar een nieuwbouwproject in Eindhoven. 

Programma: In Best bezoeken we een populieren productiebos, waar rooiers hout aan het oogsten zijn. Hier krijg je van alles te horen en te zien over de groei, de oogst en de herplant van populieren. Daarna rijden we naar project ‘Cabins in the Wood’ in Eindhoven van Mulder en De Vries architecten

Meer informatie: peppelhout.nl/architecten-verkennen-op-10-maart-....
Aanmelden:: https://lnkd.in/eeVjRB-7 


Actueel

datum
5 juli 2022
onderwerp
Houtbouw
bron
ING bank
foto
screenshot rapport ING bank
omslag rapport ING houtbouw met stapels hout

Houtbouw: duurzamer, lichter en ideaal voor industrialisatie bouwproces

Bouwen met hout is weer in opkomst. Veel grote bouwbedrijven zijn er mee bezig. Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton en het is goed herbruikbaar. Houtbouw is nog wel duurder dan “traditionele bouw” maar door schaalvoordelen en toekomstige hogere CO2-heffingen op beton wordt hout naar verwachting de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal.

Meer lezen? Rapport Houtbouw →


Actueel

bos in flevohout, inventarisatie met 4 mensen
datum
15 juni 2022
foto
Flevohout Stichting Robinia
bron

Stichting Robinia

Flevohout is na 20 jaar uitgegroeid tot een mooi, jong en heel divers bos.

Het is niet alleen een bos om van te genieten maar ook leerzaam voor iedereen die bossen beheert en meer over de groei van diverse boomsoorten bosverband wil weten. Er zijn ook een aantal mengingen voor zaaghout en er bos voor hakhout aangeplant.

Actualiseren

Samen met de beheerders van Stichting Flevolandschap gaat Stichting Robinia het beheerplan van het voorbeeldbos Flevohout vernieuwen.

Focus bij deze update is de inzet van het voorbeeldbos om toekomstig bosbeleid in Nederland concreet te onderbouwen.

In het voorbeeldbos staan een twintigtal boomsoorten in verschillende mengingen, dit vormt een schatkamer voor bosliefhebbers.

Toekomstbos

Wij brengen nu in beeld wat de ontwikkeling van de diverse bos- en boomsoorten is. Grondbezitters en beheerders kunnen deze kennis in gaan zetten in hun eigen situatie. Er is ook veel aandacht is voor klimaatbestendige bossen, een nieuw belangrijk thema voor alle betrokkenen in de bos- natuur- en landschapsbouw.

Meer lezen over Flevohout? Project Flevohout bij Lelystad →


Actueel

houtbewerking
datum
15 februari 2022
foto
Bron: FSC
bron
FSC

Op de website van FSC Nederland staat een aantal vragen met antwoorden over bossen. De vragen gaan onder meer over:

 • De bedreigingen van bossen
 • Ontbossing en tropisch hout
 • Houtproductie en biodiversiteit
 • Bossen en klimaat
 • Bouwen met hout
 • Hergebruik van hout
Lees de vragen en antwoorden op de site van FSC (pdf)


Actueel

houtbewerking
datum
21 januari 2022
foto
Bron: de houtkrant
bron
de houtkrant

Het PEFC-keurmerk garandeert wereldwijd dat een product of bouwproject afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Om dat keurmerk te mogen voeren, is een zogeheten Chain of Custody-certificaat vereist. PEFC publiceerde recent een gloednieuwe brochure, waarin de vele voordelen van zo’n handelsketencertificaat haarfijn worden uitgelegd. Deze brochure is vanaf nu verkrijgbaar bij PEFC Nederland.

Lees meer op de site van de houtkrant


Actueel

bos
datum
9 december 2021
foto
Bron: EFI
bron
EFI

Van uitdagingen naar kansen

EFI lanceert "Systemische oplossingen voor opschaling van urgent ecosysteemherstel voor bosgerelateerde biodiversiteit en ecosysteemdiensten" (SUPERB).

Dit vierjarige project wordt uitgevoerd door een consortium van 36 wetenschaps- en praktijkpartners uit heel Europa en geleid door European Forest Institute. SUPERB wordt verder ondersteund door ten minste 90 regionale tot internationale geassocieerde projectpartners, die allemaal een sterke band hebben met het beheer en de bescherming van Europese boslandschappen (bijv. ministeries van landbouw en natuurbescherming en overheidsinstanties uit meer dan 20 Europese landen, verenigingen van landeigenaren, certificeerders, financiers, NGO's enz.). Vanaf december 2021 wil SUPERB ons boslandschap herstellen door een stimulerende omgeving te creëren voor implementatie van bosherstel en -aanpassing op verschillende schalen.

Lees over het waarom en de urgentie voor herstel op de website van EFI (engels)


Actueel

bos
datum
1 december 2021
foto
Bron: flickr
bron
NOS | artikel

De grootste bouwbedrijven van Nederland bereiden zich voor om meer huizen van hout te gaan bouwen. Zo werkt BAM aan een fabriek waar vanaf 2025 duizend houten woningen per jaar uit gaan komen; ook Heijmans en andere grote spelers wil het aantal huizen dat met hout wordt gebouwd gaan uitbreiden.

Volgens de bouwsector is het nodig om meer te bouwen met hout om de klimaatdoelstellingen te halen. "Tijdens de productie van beton en cement komt waanzinnig veel CO2 vrij, ongeveer 7 procent van de wereldwijde uitstoot komt van cementproductie", zegt TU Delft-onderzoeker Pablo van der Lugt. "Hout slaat tijdens de groei CO2 op en dat blijft vastgelegd tijdens het gebruik ervan. En tijdens de productie is er veel minder uitstoot dan bij beton." 

Huis uit de fabriek 

Er zijn al veel kleinschalige projecten in Nederland waarbij huizen grotendeels van hout worden gemaakt. Startblock heeft een fabriek in Emmeloord. Deze week werden er vier huizen kant-en-klaar uit de fabriek naar Ridderkerk gereden. Ze hoeven daar alleen nog op de juiste plek te worden geplaatst en aangesloten te worden op riolering, de waterleiding en het stroomnet. Uiteindelijk komen er 32 huizen te staan.

Lees het hele artikel op de website van de NOS


Actueel

bos
datum
26 april 2021
foto
Bron: Robinia
bron
LinkeIn | Vakblad natuur bos landschap/ LinkedIn

René Klaassen (Stichting Hout Research), Bas Lerink, Ute Sass-Klaassen, Paul Copini, Jan den Ouden (Wageningen University & Research) & Pim Kupers (H+N+S Landschapsarchitecten)

De Nederlandse overheid wil dat de Nederlandse bos- en houtketen vanaf 2030 jaarlijks 1,5 Mt extra CO2 vastlegt. Dit betekent meer bos en structureel meer houtgebruik in de bouw. In opdracht van LNV hebben de schrijvers verkend wat de bijdrage aan de CO2-vastlegging zou kunnen zijn van gebieden langs de provinciale wegen en snelwegen. Zij hebben gekeken naar de mogelijkheden om meer en stabieler bos te creëren met ook een productiefunctie voor bouwhout en met behoud van de functie als begeleiding van infrastructuur. De resultaten van deze studie leveren ook nieuwe inzichten op voor meer koolstofvastlegging in kleine bosarealen in Nederland.

Voor vergroening van de bouw is meer hout nodig.

Ook de Nederlandse bossen en bosgebiedjes kunnen hieraan bijdragen met behouden van alle bosfuncties. Een artikel in het vakblad natuur, bos en landschap over de mogelijkheden voor houtproductie in kleine arealen maar ook over verbetering van de bosvitaliteit, een goede inpassing in het landschap en een goede wegbegeleiding. Een multidisciplinaire aanpak en een weg om meer en robuustere bossen te creëren en verduurzaming van de bouw te stimuleren.

Lees meer op de website van Vakblad natuur bos landschap en bestel het aprilnummer voor het volledige artikel.

of Lees meer op LinkedIn/Rene Klaassen.


Actueel

klimaatbos
datum
8 april 2021
foto
Bron: Robinia (Flevohout)
bron
Bosgroepen.nl

De Bosgroep heeft, samen met Stichting Probos, een aantal bouwstenen geleverd ter ondersteuning van de bossenstrategie van de provincie Flevoland. De bossenstrategie is deze week geaccordeerd door Provinciale Staten.

Kijk voor inspiratie ook eens in het Flevohout, het voorbeeldbos is van Flevolandschap en Stichting Robinia. 

Resultaat van het onderzoek is onder andere een kaart met zoekgebieden voor nieuw bos buiten het Natuurnetwerk.

De eerste bouwsteen betreft een analyse van de vitaliteit van de bestaande bossen. De tweede geeft een beeld van mogelijke locaties voor aanplant van nieuw bos. En de derde geeft een overzicht van sturingsinstrumenten voor vitaal en nieuw bos.

De drie deelrapporten zijn samengevat in een toegankelijke brochure.

U kunt hieronder de deelrapporten lezen:

Lees meer over bouwstenen voor de flovolandse bossensstrategie ...


Actueel

datum
30 maart 2021
foto
Bron: NOS / WUR
bron
NOS ARTIKEL OVER FOUT HOUT

 

uit het NOS artikel: Of jouw tuinset of jacht van fout hout is kom je waarschijnlijk niet te weten"

Via isotopenonderzoek ontdekte de NVWA in 2019 bijvoorbeeld dat een deel van teakhouten tafels die binnenkwamen via Rotterdam waren gemaakt met hout uit Myanmar. De import van teakhout uit Myanmar is niet toegestaan in de EU, omdat het land geen informatie geeft over of het illegaal gekapt is of niet.

Voor consumenten blijft het moeilijk om te ontdekken hun tuinset van hout is dat illegaal is, zegt Benden van de NVWA. Kopers kunnen letten op het FSC-keurmerk, maar ook dat is niet feilloos. Bedrijven blijven eindverantwoordelijk.

Lees meer over project TIMTRACE (WUR) ...

overview illegal wood

illustratie bij artikel Timtrace project


Agenda

NPO screenshot De boom in
datum
21 januari 2021
foto
Bron: probos.nl
titel

online symposium ‘Bosuitbreiding in Nederland’

bron
houtwereld.nl en probos.nl

Stichting Probos en Communicatiebureau de Lynx verzorgen op donderdag 21 januari het online symposium ‘Bosuitbreiding in Nederland’.

Hoe realiseren we dat?

Centraal staat de vraag: hoe komen we van boskrimp naar bosgroei? Er wordt de laatste jaren veel gesproken over bosuitbreiding in Nederland. De plannen rollen over elkaar heen, met de Bossenstrategie als klapstuk. Maar tot nu toe leidt dit nog nauwelijks tot groei van het areaal bos. Waar ligt dat aan en hoe zorgen we dat die bosuitbreiding er wel komt? Want bossen zijn van grote maatschappelijke waarde. Ze versterken de biodiversiteit, leveren hout, dragen bij aan de gezondheid van mensen, zijn belangrijk voor de recreatie. Bovendien leggen bossen CO2 vast en zijn dus hard nodig om klimaatverandering tegen te gaan. De online meeting duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Deelname kost niets; wel is vooraf aanmelden verplicht.

meer informatie en aanmelden ...Archief

Oude agendapunten en nieuwsberichten:

 Nieuwsarchief 2020...    Nieuwsarchief 2019...   Nieuwsarchief 2018...   Nieuwsarchief 2017...    Agenda-archief ...  

   

 

Wilt u nieuws of agendapunten toevoegen?

Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?

Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.

Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.

Aanmelden bericht

Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.
Graag vermelden / toevoegen:

 • titel en eventueel datum/tijd/adres
 • alineatekst van maximaal 100 woorden
 • een link naar meer informatie
 • een link naar uw logo / afbeelding
 • naam, factuuradres, banknummer.

Voorwaarden

Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.

Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.

We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.