Nieuws

schutting
datum
10 augustus 2018
foto
Houtwereld
titel

Giftig chroom-6 nog steeds gebruikt voor tuinhout

bron
Houtwereld/Stichting Robinia
Het RIVM onderzoekt of ook gedetineerden en medewerkers van gevangenissen zijn blootgesteld aan gevaarlijke doses chroom-6. Minister Dekker heeft dat geantwoord op Kamervragen van de SP. In verschillende gevangenissen bewerkten en verwerkten gedetineerden tuinhout dat was behandeld met verf die chroom-6 bevatte. Er werden onder meer schuttingen van gemaakt, zo meldt NOS.nl.  

lees het artikel op Houtwereld...

Dat betekent dat het giftige chroom-6 nog steeds wordt verkocht en dat consumenten die dergelijk geïmpregneerd tuinhout kopen nog steeds worden blootgesteld aan het chroom-6. Door uitspoeling en bij de verwerking na het einde van de levensduur komt chroom-6 zo ook in het milieu. Vaak gaan dit soort schuttingen en andere producten in de tuin maar 5 tot 15 jaar mee.

Tip: koop hout dat is behandeld met mileuvriendelijke afwerklaag of koop onbehandeld hout. Behandel het zelf eventueel met lijnolie voor de kleur of laat het onbehandeld zo dat het gaat vergrijzen.
meer tuinhouttips ...


Nieuws

sstadspark groningen
datum
2 augustus 2018
foto
wikipedia - stadspark Groningen
titel

Natuur is het ‘groene’ antwoord op klimaatverandering

bron
nrc.nl
Artikel van Lodewijk Hoekstra- oprichter van NL-Greenlabel en ambassadeur voor Trees for All- over de positieve effecten van bomen in dorpen en steden.

 

Het Klimaatakkoord is te veel gericht op energie, vindt Lodewijk Hoekstra. Oplossingen moeten we zoeken in de natuur. „Een park kan wel tot zeven graden koeler zijn dan de versteende omgeving.”

Welke parasol bindt fijnstof, dempt het stadslawaai, houdt regenwater in de bodem vast, zuivert de lucht en slaat CO2 op? Juist, een boom. Als we de klimaatverandering en haar effecten willen beperken, laten we dan goed naar de natuur kijken – het kan heel simpel zijn.

lees het volledige artikel op NRC...


Nieuws/Agenda

foto linde
datum
8 juni 2018 / symposium climate trees op 20 juni
foto
pxhere
titel

Linde vs. robinia: welke boom verkoelt de stad het beste?

bron
boomzorg.nl
 

Bomen koelen hun omgeving af en stedelijke hitte-eilanden profiteren daarvan. Uit onderzoek blijkt nu dat de mate van koeling sterk afhangt van de boomsoort en de omstandigheden in de omgeving. Wetenschappers van de Technische Universiteit van München vergeleken de wijzen waarop de linde en de robinia de stad verkoelen.

Symposium
Om de hitte in de stad zoveel mogelijk tegen te gaan, moeten we gazons meer irrigeren om hetzelfde koeleffect te bereiken. Een andere optie is om de boomsoorten die we planten in onze steden aan te passen aan het steeds warmer wordende klimaat. Benieuwd hoe we dit moeten aanpakken? Kom naar het internationale symposium 'Climate Trees', dat op 20 juni plaatsvindt in Dodewaard.


Nieuws

artist impression gebouw
datum
10 maart 2018
foto
Trouw-persgroep
titel

Een echt circulair gebouw verdient beter

bron
Trouw
 

In trouw stond op 23 februari een interessant opiniestuk van FSC Nederland over circulair bouwen en dat er veel te vaak weinig aandacht is voor materialen als hout die niet opraken en geen schadelijk afval opleveren..

"Laten we bij circulair bouwen toch vooral denken aan het gebruik van materialen die niet opraken en geen schadelijk afval opleveren, aldus Mark Kemna van FSC Nederland, keurmerk voor verantwoord bosbeheer.

Het artikel ‘Paspoort voor een écht circulair gebouw’ geeft een goed inzicht in hoe we onze bouwmaterialen door middel van een materialenpaspoort een langere levensduur kunnen geven. Maar ik hoop toch niet dat daarmee het begrip ‘circulair bouwen’ is gedefinieerd.

Naast een grondstoffen- en afvalprobleem hebben we ook een urgent energie-, lees CO2-probleem. Dat lossen we niet odoor vrolijk beton, staal of andere fossiele materialen te blijven produceren, en daar vervolgens dankzij een materialenpaspoort over vijftig of honderd jaar een bevredigend vervolg aan te geven. Circulair bouwen kent veel betere oplossingen en ons milieu vraagt ze ook."

lees verder op de website Trouw...


Nieuws

foto kroon
datum
23 januari 2018
foto
Sticihting Robina
titel

Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer

bron
bewustmethout.nl
 

Door duurzaam hout tot gemeengoed te maken in Nederland wordt een impuls gegeven aan duurzaam bosbeheer wereldwijd!

Maar liefst 24 partijen slaan met het Convenant 'Bevorderen duurzaam bosbeheer' de handen ineen om hout uit duurzaam beheerde bossen tot gemeengoed te maken in Nederland. Naast het ministeries van Buitenlandse Zaken hebben 13 branches in de hout-, bouw-, meubel- en retailketen, FNV Bouw, CNV Vakmensen en 7 maatschappelijke organisaties het Convenant ondertekend.

Meer weten? lees verder op de website van bewust met hout...


Nieuws

foto regenwoud
datum
13 januari 2018
foto
pxhere
titel

Natuurbegraafplaats in robiniabos Drente

bron
Dagblad van het Noorden
 

In Nieuwerhorm is een Natuurbegraafplaats gerealiseerd waar ooit een robinia-productiebos was gepland. Nu wil Ab van Middelkoop op zo’n acht hectare grond een natuurbegraafplaats in Eesergroen aanleggen.

Deze bossen zijn door Groen Invest aangelegd. Het project liep om diverse redenen spaak en Groen Invest ging op de fles. Uit het faillissement kocht de in Donderen woonachtige Middelkoop met zijn partner Harry Elzinga onder meer percelen in het Friese Nieuwehorne, Grolloo en Eesergroen met als doel die te transformeren tot natuurbegraafplaatsen. In Nieuwehorne met succes: twee jaar geleden werden daar de eerste mensen begraven.

Meer weten? Ga naar het artikel van DVHN ...


Nieuws

foto regenwoud
datum
13 december 2017
foto
pixabay
titel

Tropische bossen in ons dagelijks leven

bron
www.rainforest-alliance.org
 
Beschouw je tropische bossen als verre oorden die niets te maken hebben met je dagelijkse leven? Denk nog eens na. Je vertrouwt meer op bossen dan je denkt.

Als je in het geïndustrialiseerde, wereldwijde noorden woont, en je dagen doorbrengt aan een bureau, of met het rondrennen in steden, je trouwe iPhone nooit meer dan een paar centimeter van je verwijderd is, zou je bijna denken dat tropische bossen weinig met je dagelijks leven te maken hebben (anders dan het leveren van voer voor vakantiedagdromen, natuurlijk). Immers, in tropische bossen leven brulapen, gordeldieren en luiaards. Wat kunnen ze mogelijk met jou te maken hebben?

Dat heeft het wel en ten overvloede. Om te beginnen bieden ze essentiële diensten, zoals het stabiliseren van het klimaat en het absorberen van koolstofdioxide. Maar ze bieden ook een breed scala aan producten die velen van ons dagelijks gebruiken.

Kortom, we vertrouwen op tropische wouden om te leven, en dat is slechts één reden waarom o.a. Rainforest Alliance zo hard werkt om hen te beschermen.

Lees het volledige artikel in het engels ...


Archief

Oude agendapunten en nieuwsberichten:

Agenda-archief ...   Nieuwsarchief 2017...   Nieuwsarchief 2016...   Nieuwsarchief 2015...

   

 

Wilt u nieuws of agendapunten toevoegen?

Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?

Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.

Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.

Aanmelden bericht

Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.
Graag vermelden / toevoegen:

  • titel en eventueel datum/tijd/adres
  • alineatekst van maximaal 100 woorden
  • een link naar meer informatie
  • een link naar uw logo / afbeelding
  • naam, factuuradres, banknummer.

Voorwaarden

Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.

Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.

We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.